Teretne gume

Kod odabira odgovarajucih guma za kamion veoma je važno da se poštuju zakonski propisi koji važe u zemlji kao i odabir opreme koju je predvideo konstruktor i proizvodac vozila kao što su dimenzija, brzine, nosivost…

Obavezno morate uzeti u obzir razlicite uslove upotrebe guma. Pri potrazi za gumama koje najbolje odgovaraju vašim potrebama, uzmite u obzir da li su vam potrebne gume za duga putovanja, zimsku vožnju, ekstremne uslovi…

Preporucuje se da na istu osovinu postavite gume istog proizvodaca, slicne namene kao i istim tipom brazde t.j. šare. Pogrešna upotreba ili izbor guma za kamione može da doprinese bržem trošenju guma kao i do kvarova odredenih mehanickih delova vozila.

Postoje tri glavna tipa osovina na kamionskim vozilima: upravljacka osovina, pogonska osovina i osovina prikljucnih vozila (prikolica ili poluprikolica).

Maksimalno opterecenje osovine odreduje konstruktor vozila u skladu sa važecim zakonskim propisima. Opremanje odredene osovine pneumaticima koji mogu podneti vece opterecenje nije dopušteno. Svaka dimenzija guma za kamione odgovara odredenom tocku ili tockovima (velicina naplatka). Gumu nikada nemojte postavljati na neodgovarajuci naplatak: postoji rizik od oštecenja tocka ili pneumatika.

Prilikom odabira dezena poštujte propise za kamione na osnovu položaja osovine vozila.

Za opremanje upravljacke osovine, potrebno je koristiti gume sa oznakama F, Z ili S, pogonske osovine sa oznakom D i za osovinu prikljucnih vozila sa oznakom T. Kod nekih proizvodaca oznake se date u brojevima tako da je potrebno proveriti specifikaciju koja oznaka odgovara kojoj osovini.

Prikaz 1–9 od 369 rezultata